Mandelboller

Dette er en av mine favoritter. En bolle fylt med mandelfyll og vaniljekrem, søtt og saftig.

  • 150 g smør
  • 7 dl melk (fingervarm)
  • 25 g gjær
  • 2 dl sukker
  • 1 egg
  • 1 kg hvetemel
  • 1 1/2 ts bakepulver

Mandelmasse

  • 100 g mandler
  • 100 g melis
  • 1 eggehvite

_DSC0121

  1. Bland alle ingrediensene til gjærdeigen, unntatt smør. Elt i kjøkkenmaskin i 10 minutter. Tilsett smør og elt i 5 minutter. Hev til dobbel størrelse, ca 1 time.
  2. Lag mandelmasse: Knus mandlene i en foodprosessor eller bruk en morter. Tilsett eggehviten og bland, den skal være løs og grov som marsipan.
  3. Når deigen er ferdig hevet, kna den sammen og rull boller. Bruk 100 gram deig pr bolle. La bollene hvile litt før de trykkes flate. Gjerne bruk en kjevle. De skal være ca 1/2 cm tykke. Legg ca 2 ts mandelmasse midt i bollene. Brett hvert hjørne av deigen inn mot midten, som en konvolutt. La bollene heve ca 1 time. Når bollene er ferdig hevet, legg en skje vaniljekrem i midten av hver bolle. Bruk ferdig vaniljekrem eller lag din egen. Strø litt hakkede mandler over bollene.
  4. Stek bollene på 220 grader, i 13 minutter eller til de er gyldne. Pynt med melisstrø.